Dental practice, Stuttgart

Relax at a slightly different dentistry

At the heart of Bad Cannstatt, Stuttgart’s most heavily populated district, 200 square metres of former office space on the second floor of the Canstatter Carré Centre was transformed into a modern dental practice by the team at 12:43 Architekten.   Through the use of carefully selected colours, materials and lighting, the designers have given the practice a soothing atmosphere, which helps to put anxious patients at ease before their dentist visit.
 
The four treatment rooms of the practice are situated along the curved glass façade of the Centre’s striking rotunda. Doctor and staff can use the abundant natural light for their work, while patients enjoy views over the city and of urban life.
 
L-shaped wall sections fan out along the corridor and separate it from the rooms. Access doors between the rooms remain hidden and are not visible when entering the practice. The black colour scheme of the partitions is in direct contrast to the homogenous and light colour of the floor, giving the space an open and flowing feeling as visitors progress through the clinic. This effect is further enhanced by black recesses in the ceiling. The long, white wall opposite, which conceals areas reserved for staff, simply recedes into the background.
 
The three freestanding elements of the reception area and the large numbers on the walls of the treatment rooms – with natural, rustic oak surfaces – lend the somewhat cool and sterile colour scheme a warmer character. The formal language of the receiving elements is repeated in the graphic design of the panels as well as in the glazed areas of the glass doors. Situated next to reception, is an open-style waiting area with comfortable armchairs and a flexible seating arrangement. A glass panel keeps noise from the reception area to a minimum, yet still allows sufficient daylight into the corridor.
With the exception of the reception area, all furniture has been finished in matte white paint. Countertops were executed in solid surface material. This harmonious colour concept runs throughout the entire practice. Consequently, the electrical installation relies on the classic LS 990 design from JUNG in white and black.
 
Large format photos of Stuttgart – in the same colour accents – hanging in the waiting area and corridor underscore the client’s fondness for his hometown.

Used Designs and technologies