Turmhaus Tirol

Turmhaus Tirol

A wooden residential tower surrounded by idyllic mountain scenery

The Turmhaus Tirol is located at the entrance to the Gerlos valley near Zell am Ziller in Austria, at a proud altitude of over 1,200 metres. This tower-like building with an area of 8 x 8 metres is positioned close to the top of its plot. The building is divided into six storeys. The three lower floors are made of concrete and dug into the ground to form its foundations. Its concrete core is the supporting element of this wooden building structure. There are three more floors above this with living, dining and sleeping areas in timber construction. Residents and visitors gain access via outside stairs down the hillside or though the underground garage via a staircase that ascends two floors.

The stairs first lead to the underground billiard room and wine cellar and the entrance to the guest suite and the residential levels. On the first residential level, a tastefully furnished visitors’ flat for four people is a great place to stay. A bright wooden floor and light wooden walls set the black furniture off with style. On a single level, the flat includes a kitchen, living room, bedroom, bathroom, sauna and a generous south-facing terrace. The main living area extends through the ground floor, upper floor and attic floor. The special mix of real wood, concrete, aluminium and natural stone materials stands out across the entire living area. In the west of the ground floor, in the south of the upper floor and in the east of the attic floor three recessed balconies shape the façade in a spiral formation to provide views in all directions. In the attic floor a freely positioned, mirrored box separates the sleeping area, office and library from the spa area with steam shower.

The Turmhaus is equipped with smart KNX technology from JUNG. With the LS 990 switch design in Les Couleurs® Le Corbusier in 32142 ombre naturelle claire, the electric installation fits in seamlessly with the interior decoration. Especially in its flush mounted LS ZERO variation integrated into the wooden walls, this smart technology has become a design element.

Pictures: Henrik Schipper

Used Designs and technologies