Flottwell Zwei, Berlin

Sustainable living

The apartment block meets the requirement for sustainable urban living. The plot of land that is 418 m² in size is near the Potsdamer Straße and the Landwehrkanal.

The east-west alignment produces a building depth of 16 m. The spatial design structure of the building allows various types of apartments to be built on one, two or more levels, in each case with individual entrance doors.

The requirements of the German Energieeinsparverordnung [Energy Saving Law] (EnEV 2009) were met and bettered by 30%. Regardless of their actual area, the apartments offer living areas that are both individual and flexible. The symbiotic relationship between private and commercial usage of the areas characterises both the type of apartment as well as the building.

The project was implemented between 2008 and 2011 by an association of building owners.

www.heidevonbeckerath.com
图片 : Andrew Alberts

所用设计和技术